Fitch zhoršila výhľad ratingu Chorvátska zo stabilného na negatívny

29.11.2012 Celý región

Londýn 29. novembra (TASR) - Agentúra Fitch Ratings zhoršila výhľad ratingu Chorvátska zo stabilného na negatívny. Zároveň potvrdila rating dlhodobých záväzkov krajiny v zahraničnej mene na úrovni BBB- a rating dlhodobých záväzkov v domácej mene na úrovni BBB. Stropný rating krajiny zostáva na úrovni BBB+ a rating krátkodobých záväzkov na úrovni F3.

Hlavnou príčinou je návrh chorvátskeho rozpočtu na rok 2013, ktorý počíta so zvýšením konsolidovaného rozpočtového deficitu na 3,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 3,5 % HDP v roku 2012. Návrh rozpočtu ráta so zmiernením konsolidačného úsilia v porovnaní so strednodobou fiškálnou stratégiou, ktorú chorvátska vláda zverejnila v júli 2012.

Nový rozpočet podľa Fitch odporuje strednodobej fiškálnej stratégii a tiež spochybňuje dôveryhodnosť nedávno prijatého zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý požaduje každý rok zníženie výdavkov o 1 % HDP, pokiaľ nebude primárna bilancia rozpočtu vyrovnaná.

Chorvátska vláda teraz počíta, že v roku 2014 stabilizuje verejný dlh na úrovni 56 % HDP. Táto prognóza však podľa Fitch vychádza z príliš optimistických očakávaní týkajúcich sa tempa rastu ekonomiky. Agentúra uviedla, že realistickejšia predpoveď založená na rastových vyhliadkach blízkych trhovému konsenzu (0,3 % v roku 2013, 1 % v roku 2014 a 1,5 % od roku 2015) ukazuje stabilizáciu verejného dlhu až v roku 2016 na úrovni 62 % HDP.

Hlavnou príčinou vyššieho deficitu je zvýšenie výdavkov, predovšetkým verejných investícií do infraštruktúry prostredníctvom štátnych agentúr. Nárast výdavkov zvýšil predpokladaný schodok v roku 2013 v porovnaní s júlovým plánom o 0,4 percentuálneho bodu. Informovala o tom agentúra Fitch Ratings.
 

Vyberte región